Gruszka

Gruszki to smaczne i odżywcze owoce, które mogą być spożywane na surowo, gotowane, pieczone, dodane do sałatek, deserów czy innych dań. W tych soczystych owocach kryje się wiele witamin – A, B1, B2, B6, K, C, PP – i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także pewne ilości boru i jodu. Gruszki zawierają również sporo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że ich zawartość maleje wraz z dojrzewaniem owocu. Zawarty w gruszce potas korzystnie wpływa m.in. na nadciśnienie tętnicze.

Niejedzona gruszka powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej, aż osiągnie pożądany stopień dojrzałości. Potem, aby spowolnić proces dojrzewania, można ją przechowywać w lodówce.

Oferujemy gruszki odmian: Konferencja, Lukasówka.