Jabłka

Jabłka to zdrowe i smaczne owoce, po które sięgają zarówno dorośli jak i dzieci. Świetnie smakują surowe, ale można je także poddać rozmaitej obróbce kulinarnej.

Z jabłek przygotowuje się m.in. desery, ciasta, dżemy, musy, sałatki, a także wytwarza się z nich napoje - soki, kompoty, alkohol (np. cydr) czy ocet.

Jabłka dostarczają wielu witamin oraz składników mineralnych, w tym witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, witaminy E i K, potasu, a także fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Stanowią również bogate źródło błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm oraz poprawia pracę jelit. Dzięki zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Zawarte w owocach związki fenolowe, posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet przeciwnowotworowe.

Oferujemy jabłka odmian: Red Jonaprince, Gala, Szampion, Golden Delicious, Red Delicious, Ligol, Jonagored, Idared, Szara Reneta.